1. 11. 2014

Olivový olej a jeho účinky



Extra panenský olej (Extra virgin) – nejkvalitnější olivový olej s volnou kyselostí méně než 0,8 g na 100 g, získaný přímo z plodů olivovníku. Vyrábí se pouze mechanickým postupem a vyznačuje se výraznou olivovou chutí a vůní. Nejvyšší kvalitu mají oleje lisované bez pecek.
Velká řada studií prokázala, že panenský olivový olej má díky vysokému obsahu účinných látek, jakými jsou nenasycené mastné kyseliny (až 80 %), přírodní antioxidanty a další důležité složky, pozitivní účinky na lidské zdraví. 


Má celou řadu blahodárných a léčivých účinků na lidský organismus. Od účinné prevence proti rakovině, přes podporu metabolismu cukrů a tuků, až po ošetření popraskané kůže a jizev. Olivový olej je také mimo jiné součástí redukčních diet a jednou z jeho nejznámějších předností je snižování hladiny cholesterolu v krvi.

 

Chcete-li podpořit činnost střev, užívejte jednu polévkovou lžíci kvalitního olivového oleje každé ráno na lačný žaludek. Pomáhá také při podráždění žaludku, nadýmání a zácpě.

  • působí preventivně před kardiovaskulárním a nádorovým onemocněním
  • má výrazné antioxidační účinky
  • obsahuje vitamíny A, D, K, E a napomáhá některým dalším vitamínům rozpustným v tucích v jejich vstřebávání do organismu
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • působí proti zácpě a nadýmání
  • má detoxikační účinky
  • podporuje metabolismus tuků a napomáhá trávení, je vhodným doplňkem stravy při redukční dietě
  • podporuje vstřebávání vápníku
  • podporuje funkci žlučníku

Jogurtová obličejová maska 
Jednou týdně si můžete dopřát hydratační a vyhlazující masku na obličej. 
V misce si smícháme velkou lžíci kvalitního bílého jogurtu (např. řeckého typu) s lžící Extra virgin olivového oleje. Poté naneseme na očištěnou pleť a necháme působit 10-15 min. Vynecháme okolí očí a rtů. Po celou dobu se snažíme být v klidu a relaxujeme.
Potom masku šetrně, ale důkladně smyjeme vlažnou vodou. Pleť nedrhneme, ale jemně osušíme měkkým ručníkem (určeným jen na obličej). Dále použijeme vhodný krém na náš typ pleti.

Osobně ještě přidávám - 1 kapku esenciálního oleje Pačuli (Pogostemon cablin) (regeneruje kožní buňky v pokožce, omlazuje).


Přeji krásnou sobotu se svěží pletí. M.

Žádné komentáře:

Okomentovat