4. 11. 2014

Chocolate

Když si chci zlepšit náladu a dobít energii, a to okamžitě, sáhnu po kousku kvalitní čokolády. Pochopitelně nejlepší je hořká s vysokým podílem kakaa (u mě je to 70%).
Proč jíst čokoládu? Má pozitivní účinky na náš organismus.

Čokoláda obsahuje:
  • theobromin, což je látka blízká kofeinu. Díky ní má stimulační až afrodiziakální účinek.
  • flavonoidy a polyfenoly, látky s antioxidačním účinkem, 
    které působí příznivě na stav cév. 
  • hořčík, který příznivě působí na funkce mozku
  • v kakaových bobech je kromě toho obsažen tryptofan, jehož přeměnou vzniká serotonin (hormon dobré nálady). 
  • cukr a škroby, zvyšují v mozku hladinu serotoninu.Tuky zase stimulují tvorbu endorfinů, které zmírňují bolest a přispívají k našemu lepšímu pocitu.

Každý zná ten příjemný pocit po snězení čokolády - může to souviset s určitým obsahem fenyletylaminu. Tato látka mírní pocity strachu, úzkosti, napětí a stresu. Dokáže vyvolat silné pocity spokojenosti.


Pochopitelně, nic se nemá přehánět. Jestliže chcete být zdraví, mít dobrou náladu stačí 1-2 čtverečky denně. 


S čokoládou se na mém blogu budete setkávat často, hlavně teď, v tomto období podzim/zima. Zrovna zítra, připravuji horkou čokoládu s kardamonem a vanilkou. Můžete se těšit...

...mimo jiné, během focení mi pár kousků nalámané čokolády snědl manžel, naprosto ho chápu, nešlo přece odolat.

Krásný večer s Čokoládou... Vaše M.

Žádné komentáře:

Okomentovat