Když si chci zlepšit náladu a dobít energii, a to okamžitě, sáhnu po kousku kvalitní čokolády. Pochopitelně nejlepší je hořká s vysokým podílem kakaa (u mě je to 70%).
Proč jíst čokoládu? Má pozitivní účinky na náš organismus.
Čokoláda obsahuje:
- theobromin, což je látka blízká kofeinu. Díky ní má stimulační až afrodiziakální účinek.
- flavonoidy a polyfenoly, látky s antioxidačním účinkem,
které působí příznivě na stav cév. - hořčík, který příznivě působí na funkce mozku
- v kakaových bobech je kromě toho obsažen tryptofan, jehož přeměnou vzniká serotonin (hormon dobré nálady).
- cukr a škroby, zvyšují v mozku hladinu serotoninu.Tuky zase stimulují tvorbu endorfinů, které zmírňují bolest a přispívají k našemu lepšímu pocitu.
Každý zná ten příjemný pocit po snězení čokolády - může to souviset s určitým
obsahem fenyletylaminu. Tato látka mírní pocity
strachu, úzkosti, napětí a stresu.
Dokáže vyvolat silné pocity spokojenosti.
Pochopitelně, nic se nemá přehánět. Jestliže chcete být zdraví, mít dobrou náladu stačí 1-2 čtverečky denně.
S čokoládou se na mém blogu budete setkávat často, hlavně teď, v tomto období podzim/zima. Zrovna zítra, připravuji horkou čokoládu s kardamonem a vanilkou. Můžete se těšit...
...mimo jiné, během focení mi pár kousků nalámané čokolády snědl manžel, naprosto ho chápu, nešlo přece odolat.
Krásný večer s Čokoládou... Vaše M.
Žádné komentáře:
Okomentovat