26. 12. 2014

Kaki

Naším oblíbeným exotickým ovocem se za poslední dobu stalo Kaki  (nebo také Tomel, Churma, Jam, Kakichurma) - pěstované v jihovýchodním Španělsku, přitom původem je z Japonska a Číny. V Čechách si zralé a nejchutnější plody můžeme dopřát právě v období od listopadu do prosince.



Dužina Kaki je měkká, má svěží sladkou chuť a voní po vanilce, svou konzistencí připomíná meruňku či broskev. Jeho chuť bych přirovnala trochu k  žlutému melounu, hrušce i broskvi. Kaki se jí hlavně čerstvé. Slupka se nekonzumuje, můžete ho oloupat nebo rozkrojit a jíst lžičkou. Ráda ho přidávám do ovocných salátů nebo ho jíme jen tak nakrájené a posypané skořicí http://maggiestherapy.blogspot.cz/2014/12/skorice.html.

Obsahuje poměrně dost jednoduchých sacharidů (rychlý zdroj energie) a velké množství vlákniny. Z vitamínů a minerálních látek je to - vitamin A a C, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, mangan, lykopen - antioxidant oddalující procesy stárnutí.  Plod obsahuje cca 60% vody.


  • posiluje imunitní systém a metabolismus
  • pomáhá při stresu, nervozitě a únavě
  • zmírňuje svalové potíže a má příznivý účinek i při srdečních problémech
Díky vysokému obsahu vlákniny a kombinovaných fenolů je ideálním doplňkem diet při onemocnění tepen, funguje jako prevence sklerózy a doporučuje se také lidem s nemocnými játry a ledvinami. 



Dopřejte si něco zdravého a osvěžte se tímto skvělým ovocem 
mezi vánočními svátky.
Krásný večer na sv. Štěpána. M.

4 komentáře:

  1. Ahoj Markéto,to ovoce vůbec neznám,viděla jsem jej v marketech,ale přiznám se že nikdy nemám odvahu koupit, ze strachu že to nebude dobré :-)....tak, ale teď do toho určitě půjdu, myslím že mi to bude chutnat, hezkou pohodu ahojky K :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus je a uvidíš, jestli ti zachutnají,ale také je to o koupi zralého a pěkně vypadajícího plodu. Bohužel to k nám putuje v kamiónech a ne všechny asi budou kvalitní. Jak jsem psala Janě, zatím jsem na ně měla štěstí.Hezký den a díky.M.

      Vymazat
  2. Já bych to popsala jako meruňka křížená s nějakým tím žlutým nebo oranžovým melounem...... Ale musí být ve správné zralosti, už se mi podařílo koupit i téměř nepoživatelný kus bez chuti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Většinou je to s každým ovocem, mělo by být tak akorát zralé bez známek poškození, tmavě oranžové. Mně se ještě nestalo,že by bylo trpké,tvrdé nebo nepoživatelné...a to si je kupujeme pravidelně. Asi je to také o štěstí, ne každý supermarket má pěkné plody.Hezké dny a díky.M.

      Vymazat