4. 12. 2014

Sv. Barbora

Dnes je první magický vánoční svátek. Tento den je zasvěcen sv. Barboře.

 

 

Pro větvičky "barborky" ovocných stromů na svátek svaté Barbory chodily hlavně dívky, protože Barbora byla i jejich patronkou. Když barborka rozkvetla přesně na Štědrý den, panna mohla do roka a do dne očekávat ženicha a svatbu. Pokud rozkvetla ještě dříve, měla přijít dříve i veselka.

Barborky se daly při ranní mši použít i k odhalení čarodějnic. Větvička se ohnula do tvaru kruhu a tímto otvorem se člověk podíval na ostatní. Čarodějnice stály obráceny zády k oltáři. 

 

 
(ze zahrady - slivoň, jabloň, zlatice, borovice) 

Tradičními druhy jsou třešně a višně se sněhobílými květy, vhodné jsou rovněž slivoně, jemně narůžovělé jabloně nebo i růžové a plnokvěté okrasné třešně sakury. Použít můžete i zlatici (forzýtii), jejíž  zlaté kvítky působí velmi dekorativně i v kombinaci s jehličím. Navíc podle pověsti přináší do domu bohatství.  

 

Legenda o sv. Barboře

Jméno Barbora prý původně, tedy v dobách římského impéria, označovalo barbarku (Barbara), tedy ženu, která nebyla římskou občankou. Sv. Barbora podle legendy žila ve 3. století po Kristu a byla jednou z nejpopulárnějších světic středověku. Narodila se v rodině bohatého kupce, pohana a nepřítele křesťanství. Otec se snažil dceru ochránit před nebezpečím okolního světa; zejména před zakázaným křesťanským učením, které sám považoval za velké zlo. Proto pro dceru nechal postavit kamennou věž vybavenou veškerým komfortem a přepychem, ve které ji pak zavřel. Netušil však, že mezi jeho sloužícími je i jeden tajný křesťan. Tomu se Barboru podařilo obrátit na křesťanskou víru. Otec u ní však jednou měl nalézt křížek a tím se vše prozradilo. Následovaly prosby, aby dívka svou víru odvolala, bezvýsledné. Barbora skončila pro svou víru mučednickou smrtí; zde se podrobnosti rozcházejí, ale ještě tak nejmírnější verze je ta, podle které otec pln nenávisti své dceři sťal hlavu vlastní rukou. Praví se, že v tu chvíli sjel z čistého nebe blesk, který otce – vraha na místě sežehl. 

Svatá Barbora je uctívána jako svatá patronka havířů, dělostřelců, architektů a matematiků. Je také patronkou umírajících. Dále je ochránkyní proti náhlé smrti či proti smrti bleskem.
  
Chrám sv. Barbory v Kutné Hoře
Jednou z nejznámějších památek na celém světě pojmenovanou po sv. Barboře je chrám sv. Panny Barbory; katedrála, kterou obyvatelé Kutné Hory postavili navzdory králi, vrchnostenské správě i církvi. Nemohli se totiž smířit s tím, že se v Praze staví katedrála sv. Víta a dokonce i v nedalekém Kolíně katedrála sv. Bartoloměje. Bohatství pocházející z kutnohorských dolů tedy posloužilo i k této stavbě a katedrála byla zasvěcena sv. Barboře, patronce horníků. Stavba s přestávkami trvala 170 let.


Krásné odpoledne a nezapomeňte na "barborky". M.

Žádné komentáře:

Okomentovat