7. 11. 2014

Avokádo

Čerstvé avokádo (Persea americana)  patří k energeticky nejhodnotnějším druhům ovoce. Obsahuje hlavně nenasycené mastné kyseliny (zdravé a velmi potřebné tuky).

  • obsahuje bílkoviny, proteiny
  • draslík, lecitin, železo, vápník, fosfor
  • vitamíny A,B1,B2,B6,C,E
  • lecitin snižuje hladinu cholesterolu
  • podporuje mozkovu činnost
  • snižuje hladinu inzulínu
  • zlepšuje odolnost organizmu proti infekcím 
  • pomáhá při tvorbě červených krvinek 

Nerafinovaný avokádový olej má sytě zelenou barvu a příjemnou vůni. Získává se ze zralých plodů. Skvěle vyhlazuje pleť, má vysokou schopnost rychle proniknout do epidermis, jak to nedokáže žádný jiný nosný olej. Výborně vyživuje pokožku, udržuje pleť pružnou a jemnou (vhodná pro velmi suchou pleť, vyhlazuje vrásky).

Nejlepší je jíst avokádo samotné, pokapané citrónem/limetkou (brání oxidaci železitých solí) a extra virgin olivovým olejem. K němu třeba čerstvé celozrnné pečivo nebo křupavě opečené bagetky .
Pár jednoduchých receptů připojím v příštích dnech.

Příjemný páteční večer. M.

Žádné komentáře:

Okomentovat