Čerstvé avokádo (Persea americana) patří k energeticky nejhodnotnějším druhům ovoce. Obsahuje hlavně nenasycené mastné kyseliny (zdravé a velmi potřebné tuky).
- obsahuje bílkoviny, proteiny
- draslík, lecitin, železo, vápník, fosfor
- vitamíny A,B1,B2,B6,C,E
- lecitin snižuje hladinu cholesterolu
- podporuje mozkovu činnost
- snižuje hladinu inzulínu
- zlepšuje odolnost organizmu proti infekcím
- pomáhá při tvorbě červených krvinek
Nerafinovaný avokádový olej má sytě zelenou barvu a příjemnou vůni. Získává se ze zralých plodů. Skvěle vyhlazuje pleť, má vysokou schopnost rychle proniknout do epidermis, jak to nedokáže žádný jiný nosný olej. Výborně vyživuje pokožku, udržuje pleť pružnou a jemnou (vhodná pro velmi suchou pleť, vyhlazuje vrásky).
Nejlepší je jíst avokádo samotné, pokapané citrónem/limetkou (brání oxidaci železitých solí) a extra virgin olivovým olejem. K němu třeba čerstvé celozrnné pečivo nebo křupavě opečené bagetky .
Pár jednoduchých receptů připojím v příštích dnech.
Příjemný páteční večer. M.
Žádné komentáře:
Okomentovat