19. 11. 2014

Migréna - Mentha piperita


Migréna, asi každý si zažil těžkou bolest hlavy, která někdy začala i zkresleným viděním. Bolest je často pulsující, na stranách hlavy, v blízkosti očí. Cítíme se slabí, je nám nevolno a chce se nám zvracet. Příčiny vzniku však stále nejsou kompletně objasněny. Určitou úlohu může hrát dědičná dispozice, ikdyž tomu tak nemusí být. Záchvaty migrény jsou často vyvolány některým ze spouštěcích mechanismů nebo jejich kombinací. Především způsob životního stylu, kdy se přetěžujeme, jsme ve stresu, přepracování, v nadměrném hluku, nedostatečně spíme a relaxujeme. Dále to může být alkoholismus a kouření.
Nejčastějšími spouštěči ve stravě může být čokoláda, citrusové ovoce, sýry, kofein, červená a dolihovaná vína, kysané zelí, ostatní kvašené potraviny.
Ženy trpí migrénami až 3krát častěji než muži.

Příznaky:
  • bolest hlavy, deprese, neklid, nervozita, nevolnost, světloplachost, únava, závratě, nevolnost.


Chtěla bych tímto poukázat na skvělou bylinku "Mátu peprnou", která nám od těchto bolestí může ulevit. Posiluje a osvěžuje, pomáhá tedy při bolestech hlavy a šíje, migrénách, citovém napětí.
Máta čistí hlavu a stimuluje mozek, zmírňuje nadýmání, tlumí křeče v zažívacím ústrojí, uvolňuje hladké svalstvo zažívacích orgánů. Mátu lze ihhalovat při zánětech horních cest dýchacích. Je antiseptická a analgetická.

Bezpečnost: netoxická, olej je však dost silný, tak opatrně. Používejte ho v koncentracích. Nepoužívejte v těhotenství, při epilepsii, vysoké horečce, srdečních onemocněních. U dětí nepoužívat do 5 let. Pozor na na vniknutí do očí!

Mísí se s oleji: citrónový, citrónová tráva, zázvorový, černý pepř, fenykl, rozmarýn

Použití: namočte žínku do studené vody s 2 kapkami mátového éterického oleje, použijte jako obklad na čelo nebo za krk. A hlavně, sedněte si nebo lehněte do Vámi příjemné polohy, nejlépe v tichu.
Popíjejte mátový čaj a v při větších potížích (velké nevolnosti či zvracení) je vhodný čaj ze zázvoru.



 
Příjemný den a hlavně, buďte fit!
Markéta

Žádné komentáře:

Okomentovat