12. 1. 2015

banány & lychee


Doplňte energii a přísun vitamínu C. V obchodech jsou teď 
k sehnání lychee a oblíbené banány.

(sladké a šťavnaté - Liči, dnes koupené, dovoz z Madagaskaru, jinak je původem z Jižní Číny)
Lychee - Liči - obsahuje vitamín C, vitamín B1, B2 a minerální prvky (draslík, vápník, hořčík, fosfor, sodík)). V čínské medicíně se používá na kašel, při léčbě onemocnění lymfatických cest, při bolestech žaludku. Jen pozor! - při přílišné konzumaci liči (300 a více denně) nám může způsobit zimnici a krvácení (ale to asi nehrozí, je to poměrně velké množství). Osobně ho mám ráda jen tak, nebo ho přidávám do salátů a smoothie. Nikdy se nevaří (jen ohřívá), dužina by tak ztvrdla a hlavně přijdete o cenné vitamíny.
Banány - obsahují velké množství draslíku (podporuje soustředění, snižuje vysoký krevní tlak), riboflavinu, niacinu a vlákniny, vitaminy B6, B1, B2, C, vápník, hořčík (zabraňuje křečím) a železo. Dodají nám čerstvou dávku energie, dobrou náladu, sníží cholesterol a uklidní střeva.


Nechte si chutnat a přeji pěkný večer. M.

4 komentáře:

  1. Vitamíny jsou důležité, teď jsem udělala taky větší zásobu ovoce, protože dcerka bojuje s ošklivým oparem tak dopujeme béčko přes ovoce a máčíme v bylinkách,snad se z toho brzy dostane.Liči je prima tip.Díky :o)K

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Katko, to je skvělé, nejlepší vitamíny(čisté) jsou z ovoce, zeleniny. Na ten opar bych ti poradila - éterické oleje kvalitní 100% - levanduli (může být bez nosného oleje) nebo geránium (raději v lžičce olivov.oleje, s nějakým nosičem), na vatovou tyčinku kapku a aplikovat na opar. Také je skvělý odvar s bylinek (jak sama píšeš), právě s levandule nebo pravého heřmánku. Bohužel toto střídavé počasí se silnými větry tomu moc nepomáhá,ale organismus si s tím poradí.Prostě posílit imunitu, ten vitamín B - super!Tak držím palce s uzdravením holčičky.Hezký den.M.

      Vymazat
    2. Jejda to je super, levandulový olej si dělám každoročně vlastní a potírám s ním všechny odřeniny,ukrájené prsty,různé ranky apod,ten je fakt skvělý,velmi se mi osvědčil,hojí opravdu bleskově.
      Na opar mě to,ale nenapadlo,hned to jdu zkusit......Geranium,zatím mezi olejíčky zatím nemám,ale určitě si doplním zásoby .Přírodní léčbu využívám hodně,mám s ní opravdu jen ty nejlepší zkušenosti..Děkuji ti za tipy, pěkný den :-)

      Vymazat
    3. Levandule je opravdu úžasná, já s ním mám také ty nejlepší zkušenosti.Budu se jí ještě hodně věnovat, na svém blogu.Ráda ji také přidávám do sladkých moučníků,sušenek,koláčů..fantazie v chuti i vůni. Geránium bych ti doporučila, jako ženě - nejdříve si ale zkus jak ti voní,jestli ti bude sedět.Já osobně ráda používám EO od Nobilis Tilia nebo Atok, jsou kvalitní a věřím v jejich složení. Krásný den a omlouvám se za zpožděnou reakci.M.

      Vymazat