20. 5. 2015

bylinky&maso


...dnes jsem k obědu připravila hovězí pečené karbanátky s čerstvou šalvějí, estragonem, tymiánem... jako přílohu jsem zvolila pohanku a naše domácí švestkové chutney.

Šalvěj - zpomaluje proces stárnutí. Má dezinfekční, antibakteriální a antivirózní účinky.

Estragon - pomáhá při trávení, povzbuzuje totiž vylučování trávících šťáv a zvyšuje také chuť k jídlu. Přispívá ke snížení krevního tlaku, rozkládá cholesterol.

Tymián - usnadňuje trávení, má dezinfekční a antiseptické účinky a je považován za jedno z nejúčinnějších přírodních antibiotik.



Můžete mi napsat, jaké bylinky sami používáte při pečení, grilování...a kdo byste měl zájem o celý recept, tak ho ráda doplním.

Krásný večer. M.

4 komentáře:

  1. Markéto, já poslední dobou ujíždím na tymiánu. Ani jsem ho dřív nepoužívala, ale tak mi krásně voní. Nejradši mám v sezoně obejít zahradu a natrhám od všeho trochu - šalvěj, saturejku, tymián, bazalku, petrželku... na co přijdu a na cibulce osmahnu kořenovou zeleninu a dám tam dost tich bylinek a zamíchat do těstovin. Ten tymián jsem si přes zimu sušený sypala i na chleba. Líbí se mi, jak o každé bylince něco napíšete. Tymián - jak píšete k čemu všemu je dobrý - no to je úžasné.
    Mějte se hezky. Jarka

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím Jarko, když často saháte po Tymiánu, tak možná "intuitivně" potřebujete - dodat sebedůvěru, odvahu, vůli, celkově posílit a oživit ducha. Ráda Tymián EO používám při masáži, úžasně funguje (i při apatii, strachu).
    Já osobně, měla zas Rozmarýnové období...o něm zas někdy jindy.
    Přeji krásný víkend a děkuji za moc hezký komentář - je skvělé, že tak často používáte bylinky.M

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý tip,....přiznám se že kombinace bez klasických brambor mě zaujala,prima :o) K

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, určitě. Já pohanku používám i do karbanátků, krásně se propojí s masem...M.

      Vymazat