... v tomto období ji začínám vyhlížet na tržištích a v marketech.
Rebarbora má, ale svoji sezónu - od konce května do poloviny června
(do sv. Jana 24.6.). Od konce června totiž v
rebarboře prudce stoupá podíl kyseliny šťavelové a stává se tak
nebezpečnou. Připravujte
jen řapíky, nikdy listy. Nedoporučuje se - lidem, kteří mají problémy s ledvinami, močovým
měchýřem, překyselením žaludku.
Její pozitivní účinky na organismus:
- pomáhá při ochablosti střev a zácpě (účinné přírodní projímadlo)
- zbavuje tělo škodlivin - posiluje svaly, nervy a kosti
- posiluje pokožku a vlasy - aktivuje energii buněk
- pomáhá při hubnutí, váže tukové látky
- pomáhá při ochablosti střev a zácpě (účinné přírodní projímadlo)
- zbavuje tělo škodlivin - posiluje svaly, nervy a kosti
- posiluje pokožku a vlasy - aktivuje energii buněk
- pomáhá při hubnutí, váže tukové látky
Já jsem neodolala její chuti a upekla jsem nám drobenkový koláč ze špaldové a celozrnné mouky, doplněný jahodami a banánovou mátou... podobný recept jsem pak našla na mém oblíbeném blogu o vaření - Kitchenette
A jak se říká, všeho s mírou - u této zeleniny obzvlášť.
Krásný páteční večer a užijte si víkend. M
Markéto, rebarboru miluju. Byla jsem zvyklá, že babi i mami ji podusily, rozvařily s cukrem a pak ji dávaly na klasické vdolky místo povidel a navrch trochu tvarohu - úžasná dobrota - taková sezónní, opravdu párkrát (už vzhledem k "negativům" rebarbory). Ale nějak nám ze zahrady už před mnoha lety vymizela či co. Třeba někde na ni narazím v obchodě.
OdpovědětVymazatHezky si užijte víkend. Jarka
Rebarbora jako povidla nebo zavařenina je také úžasná...a tvaroh nebo zakysaná smetana se určitě k tomu moc hodí - doplní vápník.Jarko, určitě si ji dopřejte, třeba i v kombinaci s jahodami, nebo jiným ovocem...Přeji příjemné nakupování a pečení.Hezké dny a díky.M
Vymazat