22. 5. 2015

Rebarbora


... v tomto období ji začínám vyhlížet na tržištích a v marketech.

Rebarbora má, ale svoji sezónu - od konce května do poloviny června (do sv. Jana 24.6.). Od konce června totiž v rebarboře prudce stoupá podíl kyseliny šťavelové a stává se tak nebezpečnou. Připravujte jen řapíky, nikdy listy. Nedoporučuje se - lidem, kteří mají problémy s ledvinami, močovým měchýřem, překyselením žaludku.

Její pozitivní  účinky na organismus:

- pomáhá při ochablosti střev a zácpě (účinné přírodní projímadlo)
- zbavuje tělo škodlivin - posiluje svaly, nervy a kosti
- posiluje pokožku a vlasy - aktivuje energii buněk      
- pomáhá při hubnutí, váže tukové látky
 
Já jsem neodolala její chuti a upekla jsem nám drobenkový koláč ze špaldové a celozrnné mouky, doplněný jahodami a banánovou mátou... podobný recept jsem pak našla na mém oblíbeném blogu o vaření - Kitchenette

nechte se inspirovat... a dobrou chuť!

A jak se říká, všeho s mírou - u této zeleniny obzvlášť.





Krásný páteční večer a užijte si víkend. M

2 komentáře:

  1. Markéto, rebarboru miluju. Byla jsem zvyklá, že babi i mami ji podusily, rozvařily s cukrem a pak ji dávaly na klasické vdolky místo povidel a navrch trochu tvarohu - úžasná dobrota - taková sezónní, opravdu párkrát (už vzhledem k "negativům" rebarbory). Ale nějak nám ze zahrady už před mnoha lety vymizela či co. Třeba někde na ni narazím v obchodě.
    Hezky si užijte víkend. Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rebarbora jako povidla nebo zavařenina je také úžasná...a tvaroh nebo zakysaná smetana se určitě k tomu moc hodí - doplní vápník.Jarko, určitě si ji dopřejte, třeba i v kombinaci s jahodami, nebo jiným ovocem...Přeji příjemné nakupování a pečení.Hezké dny a díky.M

      Vymazat