26. 1. 2015

rostliny doma ...


Rostliny nám vnášejí do našich domovů, přirozenou živou energii qi (čchi). Zdravé rostoucí rostliny dokážou velmi účinně pročistit vzduch v místnosti. Dokážou vytvářet harmonii uklidněním energie ve stresovém prostředí nebo pozvednout energii tam kde chybí.  
Rostliny se suššími, silnějšími a špičatými listy (např. juka) budou vyzařovat dynamičtější Yang energii qi (jen je nedávat na místa, kde dlouho sedáváte nebo spíte).
Rostliny s měkčími, volně visícími a okrouhlými listy, vytvářejí uvolňující Yin energii qi.
Proto bychom měli mít ve svém domácím prostředí zastoupené druhy rostlin jak Yin tak i Yang, vše by mělo být v rovnováze.

Je známo o rostlinách, že pohlcují ze vzduchu znečišťující  částice (je to i uveřejněné v odborných článcích od vědců z NASA, kteří se zabývali jejich výzkumem). 
Několik nejúčinnějších rostlin - Dracaena marginata (Dracéna), Hedera helix (břečtan obecný), Sansevieria trifasciata (Tchýnin jazyk), Spathiphyllum floribundum (Spatifylum), Aglaonema modestum, Chamaedorea seifrizii (druh palmy), Chrysanthemum morifolium (Chryzantéma).


(Sansevieria trifasciata - tchýnin jazyk, umístila jsem ho v blízkosti televize)



(homemade potpourri s EO Lemon grass,  mušle z mých cest  - z jižního Pacifiku)

Pojmy:

energie qi (čchi)- je jemná elektromagnetická energie, která proudí vším. Proudí kolem našich těl, nese naše myšlenky, nápady a city. Je to univerzální životní síla (energie), která existuje ve všech živých i neživých věcech reálného světa. Může být příznivá, nepříznivá nebo neutrální.

Feng-shui - tradiční čínské učení, které se zabývá způsoby ovlivňování životního prostoru člověka s cílem jej harmonizovat a dosáhnout v něm co nejpříznivějšího toku energie čchi. Překlad "feng" značí "vítr" a "shui" znamená "voda", z čehož je patrné těsné sepětí této teorie se zákonitostmi přírody. Toto učení se používá k energetické harmonizaci jak obytných prostor, tak pracovišť.

O Feng-shui se zajímám přes 15 let a vždy jsem nám podle toho vytvářela naše bydlení a prostor, kdekoliv jsme s manželem pobývali. I malé změny ve vašem domově mohou příznivě působit a harmonizovat váš život. Tomuto tématu se budu postupně věnovat, přidávat zajímavé a přínosné tipy ... pro příjemnou a pozitivní atmosféru ... ve vašem životním prostoru.

Přeji všem krásné odpoledne. M.

3 komentáře:

  1. Moc pěkné,budu se tedy těšit na seriál,kdysi jsem se tím taky více zabývala a květiny miluji mám jich doma docela hodně, je nám s nimi hezky :o).
    Tak pěkný den Markét. K

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Katko. Učení Feng Shui mě velice pozitivně ovlivnilo a snažím se ho používat v běžném životě...určitě mi napiš tvoje tipy,zkušenosti..měj se krásně,hezký večer.M.

      Vymazat
  2. Myslím, že toho máš asi už dost načteného..., každý je jinak na tyto věci vnímavý. Tak třeba něco ze života: říká se, třeba...že když to ve vztahu začne skřípat, je podle feng shui, prostě špatně uklizená ložnice ,v zóně partnerství prostě neproudí dobře tchi :-) Stalo se to mé kamarádce, stále si poměřovali z manželem síly, hádali se...uklidila a přeskládala v ložnici co se dalo ... no a vyšlo to, možná na tom něco je, možná náhoda...:-) Tak to jen tak pro zajímavost .Měj se hezky K

    OdpovědětVymazat