25. 12. 2015

Vánoční dortík


... jeden z našich oblíbených a rychlých dezertů... jednou mi ho manžel připravil jako překvapení/něco sladkého na zub a od té doby ho pečeme s různými obměnami. Jedná se vlastně o kefírovou buchtu, po upečení korpusu pak záleží na Vás jak si ho dle Vaší fantazie ozdobíte a ochutíte. 

Recept:
200 g hladká mouka (používám Marks&Spencer)
120 g třtinového cukru,či nahradit javorovým sirupem
1/2 hrnku slunečnicového oleje
0,5 l kefíru (bez příchuti)
1 celé vejce
4/5 lžic kvalit. kakaa
2 lžičky sody 

Vejce se rozšlehá s cukrem, poté přidáváme olej a kefír. Dále smícháme prosátou mouku s kakaem a sodou, tuto směs zlehka přimícháváme a dokončíme těsto, které vlijeme do námi požadované formy (s pečícím papírem).
Pečeme na 170°C asi 45 min, zdali máme hotovo poznáme, když doprostřed vpíchneme špejli, nesmí se lepit.

Momentálně, jsem pak hotový a vychladlý korpus rozřízla na 2 části. Jedna č. je namazaná naší domácí směsí černé a červené rybízové marmelády a druhá č. vyšlehaným mascarpone s čokoládou a višňovým likérem.
Vršek je potřen zbylým mascarpane, ozdoben kaki (tvary jsou s vykrajovátek na cukroví), a posypaný nasekanými ořechy (vlašské, lískové).

Kdyby se Vám nechtělo vytvářet krém či polevu, přidejte si před pečením do těsta rozinky, kousky čokolády, oříšky... i tak bude jednoduše vynikající, vláčný... 

Věřím, že nezůstanete u jednoho kousku, já jsem před chvílí měla dva k večeři...

Přeji dobrou chuť!






A užijte si 1. sváteční večer (Boží hod). Krásné vánoce. Vaše ♥M

Žádné komentáře:

Okomentovat