15. 10. 2014

Lék na nespavost - Levandule

Problémy s nespavostí mohou nastat u každého z nás. V dnešní době to není nic neobvyklého. Může ji vyvolat celková denní únava, podrážděnost nebo nespokojenost v běžném životě.
Co tedy dělat, abychom získali klidný spánek zpět a nepoužívali léky na spaní, které mohou být návykové? Jednoduše – vraťme se k přírodě a používejme zklidňující bylinky.
Mezi ně bezesporu patří – Levandule (Lavandula angustifolia), její utišující a uklidňující látky působí velmi efektivně. 
Účinky: tiší bolest, působí antisepticky, omlazuje pokožku, mírní křeče, nervové sedativum
Hlavní využití: čistý EO lze použít na kůži, na případné pořezání, spáleniny a jako první pomoc. Zklidňuje pokožku a zbavuje ji boláků.  
Bezpečnost EO – netoxická,nedráždivá.


Použití v domácím prostředí:
  • do teplé koupele: 4-6 kapek pro dospělé , 1-2 kapky pro děti EO smíchat se lžící neutrálního koupelového nebo hydrofilního oleje, či mléka.Vodu promíchat a pak se ponořit aspoň na 20minut.
  • nebo 1-2 kapky esenciálního oleje (EO) na polštář, poslouží nám i usušená v bylinkových polštářcích, nebo svazek Levandule na nočním stolku (sama ji tam mám, promnu pár kvítků mezi prsty a hned se uvolní její esence)
  • 5 kapek do aromalampy


    Přeji krásné spaní a snění...M.

Žádné komentáře:

Okomentovat