27. 10. 2014

Granátové jablko (Punica granatum)

V tomto období,  se na našich pultech obchodů začala objevovat granátová jablka. Já osobně, je mám velice ráda pro jejich sladkokyselou chuť a pozitivní vliv na náš organismus.

Je efektivním antioxidantem - brání usazování škodlivých volných radikálů v těle, obsahuje až 80 % vody. 
Z minerálních prvků obsahuje - vápník, fosfor, železo, hořčík, velké množství sodíku, draslíku.
Rovněž obsahuje významné množství cukrů a organické kyseliny (hlavně kyselinu citrónovou). 
Ze skupiny vitamínů obsahuje vitamíny skupiny (B1, B2 a B3) a dále vitamín C,
v menším množství vitamín A ve formě provitamínu (karotenoidů). 

Obsahuje také 6 esenciálních a 9 neesenciálních aminokyselin, dále taniny, polyfenolické látky, třísloviny a flavonoidy.

♥ pomáhá udržovat cévy v dobré kondici a celkově reguluje krevní tlak
♥ umí nabudit imunitní systém 
♥ zbavuje tělo škodlivin
♥ zpomaluje proces stárnutí buněk
♥ upravuje zažívání a trávení
♥ zlešuje a stimuluje krevní oběh
♥ podporuje správnou funkci ledvin
♥ urychluje léčbu zánětů a pomáhá jim předcházet
♥ snižuje hladinu nežádoucího cholesterolu
♥ podporuje činnost nervové soustavy
♥ snižuje riziko vzniku rakoviny (dokládají mnohé výzkumy


Granátové jablko bylo již v minulosti považováno za elixír věčného mládí, krásy a zdraví, je zaznamenáno, že jeho omlazující účinky znali již ve starém Egyptě.
Granátovníky jsou menší stromy rostoucí hlavně ve Středozemí.



V kosmetice
Využívá se pro své antioxidační účinky - pomáhá zpevňovat suchou pokožku (hydratuje ji). Extrakt ze semínek granátového jablka v přípravcích pomáhá zpomalovat proces stárnutí pokožky, vykazuje antioxidační aktivitu (chrání pokožku před volnými radikály).

Určitě by neměly chybět ve Vašem jídelníčku - prevence především.
  
Krásný den. M.

Žádné komentáře:

Okomentovat