22. 9. 2015

hurá na šípky...

 ... kdy nejlépe začít sbírat šípky (Rosa canina)? Ještě před dosažením plné zralosti, v této době jsou světle červené a tvrdé.
Suší se buď celé, nebo jen dužnaté číšky, rozřezané a zbavené nažek s chloupky a semeny.  
Šípky je potřeba důkladně usušit – při teplotě do 60°C (použít sušičku či troubu).

Šípky obsahují mnoho vitamínů, zejména vitamin C, ale i B-komplex, PP, K, E. Dále obsahují třísloviny, sacharidy, pektin, silici, kyselinu citronovou, jablečnou, flavonoidy, v semenech i vanilin a mastný olej.
 

Léčivé účinky - příznivě ovlivňuje náš zdravotní stav a imunitu. Preventivně nám pomáhá ke zvyšování odolnosti proti chřipce, nachlazení, paradontóze, ateroskleróze. Léčí nás při infekčních onemocněních, spojených zejména s horečkami a při intoxikacích. 



Právě nám tedy  nastala úroda šípků, začněte sbírat tyto nádherné plody s neuvěřitelně velkým množstvím vitamínů. Příště si z nich připravím lahodný čaj a popíšu různé postupy použití.

Přeji všem pěkný večer M

Žádné komentáře:

Okomentovat