1. 6. 2015

mé bylinky

... včera jsem se po náročném, ale úspěšném týdnu prošla konečně zahrádkou a vybrala jsem čtyři bylinky, které jsou v poslední době mými pomocníky.
Tak přeji příjemné čtení a věřím, že si mezi nimi  najdete svého oblíbence.



Řepík lékařský (Agrimonia eupatoria) - doporučuje se  při průjmech, zánětech sliznic, poruchách udržení moči, zánětu močového měchýře, chronických zánětech žaludku, jako kloktadlo při bolesti v krku a chronických zánětech horních cest dýchacích a při poruchách hlasivek.


Kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris) - Lonicerus psal, že tiší a léčí všechny krvácející rány a také, že listy položeny na bolavá místa hojí otevřené vředy a otoky.    
Pro ženy: se doporučuje kontryhelový čaj při nepravidelné a bolestivé menstruaci, zvyšuje pravděpodobnost početí, pomáhá udržet plod, pomáhá při slabém krvácení v těhotenství, zlepšuje kvalitu mateřského mléka, pomáhá  při nespavosti (lze využít při klimaktéri), dodává krásnou a čistou pleť (přírodní léčba akné). V lidovém léčitelství je kontryhel pokládán za rostlinu, která léčí ženské nemoci.


Máta se používá k mírnění bolesti ( účinek silice mentolu) na potlačení citlivosti nervových zakončení, k podpoře vylučování žluče při trávení, proti průjmu. Pro své protizánětlivé a osvěžující účiky je součástí mnoha čajových směsí, kloktadel, mastí.
Já osobně, se bez ní nedokážu obejít - je mým pomocníkem při akutních zdravotních stavech a v kuchyni ji ráda přidávám do smoothie, k přípravě třeba marocké kuchyně...


Šalvěj lékařská - díky estrogenním vlastnostem příznivě ovlivňuje menstruační cyklus a povzbuzuje činnost pohlavních žláz. Používá se při nemocech trávicí soustavy (zejména žlučníku), při zánětech horních cest dýchacích, k dezinfekci ústní dutiny (po trhání zubů) a na obklady při špatně se hojících ranách, pro maminky - k utlumení tvorby mléka v prsních žlázách po odstavení kojeného dítěte.
Blahodárně působí na mozek a zlepšuje tak koncentraci a myšlení.
Šalvěj není vhodné dlouhodobě užívat díky vysoké toxicitě thujonu.Tak opatrně, ve větších dávkách je jedovatá.


A nakonec, vykvetla nám první růže - mé nejoblíbenější květiny, jsou ztělesněním dokonalé krásy a její pomíjivosti, symbolem krátkosti života. 

Přeji krásné červnové dny a všem dětem k jejich svátku mnoho úsměvů, radosti, energie, milující rodiče ... nádherné dětství.

Krásný den. Vaše M.

2 komentáře:

  1. Markéto, zajímavé povídání. Všechny bylinky máme taky na zahradě. My řepík užíváme i zevně na drobné poranění - prostě dobře hojí, opravdu výborný. Kontryhel miluju po dešti - kapky na něm jsou úžasné. Z máty i šalvěje si občas dělám čaj. Máta je taková první pomoc(nice).
    Tu kytici v minulém příspěvku jste měla fakt krásnou.
    Mějte se hezky a těším se na další povídání o bylinkách.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Jarko, omlouvám se, trochu opožděně (byla jsem na cestách).Vždy mě moc potěší,když slyším, že někdo používá často bylinky a má k nim pozitivní vztah...jako vy/ty...
      Brzy zas o bylinkách a dříve, o cestě a dojmech z Berlína...
      Krásné dny.M.

      Vymazat