25. 3. 2016

mazancový věnec

... k velikonocům neodmyslitelně patří mazanec a já osobně ho mám moc ráda, ale musí být křupavý, vláčný, plný rozinek a mandlí... žádné nadýchané nic... co prodávají v marketech. 
... dnes na Velký pátek jsem se tedy rozhodla, že ho prostě musíme mít a také jsem ho trochu slíbila... už roky ho peču podle stejného receptu, jen jsem mu dala jiný tvar a název - je to náš "mazancový věnec" no a tu a tam přidávám víc či míň rozinek, mandličky na hrubo či plátky, místo rumu trochu cherry... vždy se povede a je přímo luxusní.

400 g polohrubé mouky (většinou, ale pak ještě přidávám při hnětení, takže další mít při ruce)
20 g čerstvého droždí
70 g třtinového cukru
1/2 lusku vanilky (rozříznout a setřít špičkou nože)
2 dl mléka (hlavně nesmí být studené) pokojové teploty
100 g másla (změkklé, aby se dalo lépe zpracovat)
3 žloutky
špetka soli
50 g větších rozinek
trocha rumu na namočení rozinek
na potření - použít zbylé bílky
50 g mandlí ( na hrubo nakrájené) 

Mouku, máslo, sůl, cukr, rozdrobené droždí, mléko, dřeň z vanilky a žloutky dáme na vál a  vypracujeme kynuté těsto. Ze začátku to nebude nic moc, těsto se lepí na prsty, ale chce to vydržet, přidávat si další mouku a postupně zpracovávat, až Vám pod rukama vznikne krásně hladké těsto. Pak vpracujte rozinky namočené v rumu a nechte tak 1 hodinku kynout (používám trochu vyhřátou troubu). Poté z těsta uděláte bochník nebo věnec a dáte ho na plech opatřený pečícím papírem. Opět necháte vykynout (1hod). Když jste se rozhodli pro bochník, tak na jeho povrchu nakrojíte kříž, potřete vejcem, posypete mandlemi a pečete asi 30 minut při teplotě 170 °C. Hlídáte jeho barvu, případně na konci ztlumíte teplotu. Při pečení neotvírejte troubu.

... nádherně si provoníte domov a chuť lahodného mazance Vám zpříjemní celé velikonoční svátky.


  
(po druhém vykynutí, mazancový věnec je připraven do vyhřáté trouby)



(mazanec je právě hotov a měli bychom počkat, až vychladne)



Další fota s nakrájeným mazancem přidám na Instagram... v době focení byl ještě horký a nechtěla jsem narušit jeho strukturu a případné zdrcnutí či sražení.

Chtěla bych Všem popřát krásné a pohodové velikonoční svátky, užijte si je podle svých představ.

S láskou Markéta

2 komentáře:

  1. Ahoj Markétko, tak po delší době nakukuji a koukám už máš krásně voňavě nachystáno, tak Ti přeji taktéž příjemné prožití volných dní se spoustou vody a sluníčka :o)K

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju Katko😊,svátky se u nás vyvedly,bylo krásně...konečně jarní počasí.Přeji ti pohodové dny.M😉

      Vymazat