18. 1. 2016

Jasmín


...miluju jasmín (jasminum officinale), v jakékoliv podobě... pochopitelně tu bohatě  opojnou a nejintenzivnější jasmínovou vůni jsem cítila v přírodě.
Pochází ze Staré  Číny, je považována za symbol lásky, radosti a elegance.
V Indii se při náboženských obřadech z jasmínových kvítků pletou věnce a zavěšují na krk, pro svou omamnou vůni je tam zván jako "královna noci".

...ráda bych Vám popsala, jaké účinky může mít na náš organismus.

v kosmetice: je vysoce efektivní při povzbuzení suché a citlivé pleti, regeneruje a hydratuje, ideální na suché vlasy a pokožku hlavy

v aromaterapii: má hluboký uvolňující účinek, při sexuální disharmonii a úzkosti, skvěle působí jako afrodiziakum, při duševní nevyváženosti, při léčbě menstruačních problémů (mírní křeče v děloze a celkovou bolest, napětí)

pro maminky: napomáhá porodu, stimuluje tvorbu mateřského mléka, mírní deprese a laktační psychózu.
(nepoužívat během těhotenství!)
  
... sama si procházím, ne zrovna jednoduchým obdobím a tak se jasmín stal jedním z mých momentálně nejpoužívanějších éterických olejů... dále nesmí chybět v podobě kvalitní svíčky v ložnici a zrovna včera jsem natrefila v Ikei na pokojovou rostlinu plnou drobných kvítků (a tak doufám, že se dočkám jejich rozvinutí).







Přeji pohodové zimní dny i noci, udržujte se v kondici a čerpejte sílu z toho co máte rádi. Už teď přemýšlím o dalším příspěvku s EOleji - pomerančem, grapefruitem, citrónem. 

Krásný večer všem ♥M♥.

Žádné komentáře:

Okomentovat