12. 7. 2015

Levandulový sirup

...slíbený levandulový sirup. Čerpala jsem z receptu Chuťovka (letní příloha Žena a život). Jen jsem si ho lehce upravila a místo plátků citr. a pomerančové kůry jsem použila 1 kapku Bio sladkého pomerančového esenciálního oleje (na 1litr).
Místo levandule můžete použít i jiné bylinky - meduňku, mátu... a to zas třeba příště.

Recept na 2 litry:
2kg Korunního cukru
1,5 l vody
1 hrst levandulových květů 
2 plátky citrónové kůry
2 plátky pomerančové kůry

1.Přiveďte k varu litr a půl vody a rozpusťte v ní cukr. Vařte 3-5 min, až bude cukrový sirup čirý. Sundejte z ohně a do rozvaru vložte květy a kůru z citrusů. Nechte louhovat v chladu 48 hod.

2.Po odležení sirup sceďte a rozdělte do vyvařených lahví. Pro delší trvanlivost sirup před naplněním do lahví asi 3min povařte.

Jen prosím Vás používejte Levanduli lékařskou - žádné ozdobné, dekorační atd...je spousta druhů. A také bych raději použila Bio citrusové kůry.
Nejlépe jak uschovat sirup - na chladném a tmavém místě nebo v lednici.
Po celou dobu přípravy to u nás nádherně vonělo a zbylé květy levandule, které jsou nasáklé cukrem máme uložené v lednici, přidáváme si je do čaje a nápojů.

Tak ať se Vám daří při přípravě a vaření, s výsledkem pak budete určitě spokojeni.





 Přeji krásnou neděli a léto plné chutí a vůní M.

2 komentáře:

  1. Určitě báječně chutná Markéto,jsi šikulka :o) Užívej léto K

    OdpovědětVymazat
  2. Díky Katko, bohužel už dochází..je tak výborný, že jsem za poslední dobu nepila nic jiného..zkusím ho vyrobit i ze sušených bylinek.Krásný srpen.M.

    OdpovědětVymazat