19. 4. 2015

Nedělní podvečer


... dnešní nedělní večeře je připravena. Těším se, až si v klidu s manželem po náročném dni sedneme a vychutnáme si domácí houstičky s ořechy a avokádovým dipem (ricotta, 1 zralé avokádo, citrón, pepř, sůl, lístky čerstvého koriandru, pár piniových oříšků).

Ingredience tak na 12 housek (můj nový recept):
250 g polohrubé pšeničné mouky + na podsypání

250 g Bio špaldové mouky
1/2  kostky čerstvého droždí
1 lžička třtinového cukru
200ml vlažného mléka + 3 lžíce navíc
50 g másla

1 lžička soli
1 lžíce olivového oleje + na pomazání
1 lžička jemně drceného kmínu 

lněné semínko, vlašské ořechy (dle Vás, já nešetřila)

Postup:
Mouku prosejeme do mísy, uprostřed uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Zasypeme cukrem a přídáme pár lžic vlažného mléka. Zakryjeme utěrkou a necháme kvásek vzejít na teplém místě (používám předehřátou troubu).
Do mísy přidáme změklé máslo, olivový olej, sůl, zbylé mléko, kmín, ořechy, semínka a vypracujeme pružné nelepivé těsto. Zakryjeme utěrkou a dáme alespoň na hodinu kynout na teplé místo - těsto by pak mělo zdvojnásobit svůj objem.
Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučněnou plochu, trošku ho prohněteme a rozdělíme na dvanáct částí. Z každé pak uválíme tři prameny a pleteme housky.
Poklademe je na plechy vyložené pečícím papírem a necháme je ještě 20 minut kynout.
Troubu předehřejeme na 180°C. Vykynuté houstičky pomažeme olivovým olejem/posypeme mořskou solí a pečeme dozlatova, asi 30 minut. Pečte s láskou, v pokrmech je to vždy znát... tak dobrou chuť a směle do toho!






 (Tulipány od mé maminky z babiččiny zahrady - jsou prostě nádherné.)

Všem přeji krásný večer a mějte se co nejlépe. M.

2 komentáře:

  1. No úplně jsi mě zlákala vypadají,krásně voňavě a určitě byly dobré....,ty tulipánky jsou krásnou potěchou pro oko,taky už nám na zahradě začínají,ahojky :o) K

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Houstičky se hnedka snědly. Mám pak, ale problém kupovat pečivo v supermarketu - vůbec nám nechutná. Často tedy pečeme rychlý chléb - to zas práce manžela, když má čas. Hezký večer.M.

      Vymazat