31. 3. 2015

Řeřicha setá


... poslední den v březnu  a  začalo nám sněžit, pršet, počasí je jak na houpačce, ale proč se divit, zítra začíná  "April". 
... a jelikož nám na zahradě nerostou bylinky ( teprve se začínají klubat ze země) tak jsem  před 4 dny vysela řeřichu pro zpestření a přísun cenných vitamínů ... stačí Vám miska, vata/papírová utěrka/ubrousek, voda a dostatek světla. Hlavně nesmí během klíčení semínka zaschnout, já je denně stříkala rozprašovačem, je to šetrnější... návod psát nebudu, je to snadné - stačí kouknout na fota.
... řeřichu si pak můžete přidat do salátů, domácích pomazánek, jako posyp do polévky... ale nejlepší ji konzumovat za studena - uchová si všechny hodnotné látky.



Řeřicha setá (Lepidium sativum)

obsahuje velké množství vitamínů C, A, B1, betakaroten, minerály-draslík, hořčík, železo, vápník.
- díky diuretickému působení nám pomáhá pročistit ledviny a močové cesty, zbavuje je škodlivých látek a podporuje rychlejší vylučování mikroorganismů.
- povzbuzuje činnost žlučníku a jater (zlepší trávení ).





Přeji všem hezký zbytek dne a šťastný krok do nového měsíce "Dubna". M.

2 komentáře:

  1. To je skvělý tip,my máme jen obilíčko naseto,ale řeřicha se dá i posléze využít,super :o) Pěkné dny K

    OdpovědětVymazat
  2. Děti si jí můžou sami vypěstovat i sníst...bude je to bavit...hezké velikonoční svátky Katko.M.

    OdpovědětVymazat