16. 3. 2015

Rakytník řešetlákový


... blíží se nám jaro a s ním i jarní únava. Jak nejlépe jí čelit a dodat tělu vitamíny a dostatek energie - určitě "rakytníkem řešetlákovým". Šťáva s plodů má vysoký obsah vitaminu C (účinným podpůrným prostředkem při rekonvalescenci). Pomáhá odbourávat celkovou slabost z nadměrného vypětí, zvyšuje odolnost organismu.
Využití  v kuchyni: připrava sirupů, marmelády

Čaj na povzbuzení organismu
Smícháme 1 díl rakytníku, 1 díl maliníku, 1 díl ostružiníku, 1 díl jahodníku a 1 díl máty peprné. 2 polévkové lžíce směsi spaříme s 1 l vody, necháme vychladnout a pijeme v průběhu dne.
(z knihy 100 českých léčivých rostlin, František Hermann)
 
Tuto neděli ČT 1 vysílala Kouzelné bylinky, a to díl -  bylinky proti jarní únavě. Pan Dr. Větvička se tam též zmiňuje o jeho přínosu na lidský organismus.
Můžete zhlédnout, zde:
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10744345634-kouzelne-bylinky/ 




( rakytníkový sirup užíváme každý den, manžel ho dostal od své maminky - díky Jani )


Mějte se fajn a přeji Vám mnoho energie v tomto předjarním období. M.

2 komentáře:

  1. Rakytník je moc prima,taky využívám na rány,ale chutná mi i jako marmeláda :o).Pěkné dny K

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Katko, je výborný,má všestranné využití. Chtěla bych si jednou vyrobit vlastní marmeládu, tak uvidím, jestli na podzim natrefím na nějaký obalený keř. Hezké dny.M.

      Vymazat