29. 3. 2016

velikonoční Míšeň


...  věřím, že jste si užili velikonoční svátky... letos se opravdu vydařily... přálo nám slunečné počasí i příjemné jarní teploty. A tak nás to vylákalo na místo, které jsme si oblíbili, ano... opět jsme navštívili německou Míšeň. Předtím, než jsme se začali toulat v uličkách a objevovat nová místa pod zámkem tak jsme se stavili  v muzeu porcelánu "HAUS MEISSEN": http://www.meissen.com/de/meissen-besuchen, mimochodem naprosto nádherném prostoru, kde můžete nahlédnout do míšenské manufaktury, precizní ruční výroby inspirovanou mnoha kulturami. 
Míšenský porcelán je světově proslulý již přes 300 let a vyznačuje se dvěma zkříženými modrými meči. Možná ho budete mít doma nebo Vaše babičky či tetičky. Ty si ho určitě vždy moc považovaly a braly ho jako své děditství pro další generaci. U nás to alespoň tak bylo, ale bohužel já jsem to štěstí neměla, vlastnit nějaký minikousek z toho proslulého porcelánu.
Jestliže někdy zavítáte do saské Míšně, určitě si muzeum nenechte ujít, nemusíte ani na placenou prohlídku, míšenský porcelán i další její skvosty si můžete zdarma prohlídnout v hale manufaktury a přilehlých prodejnách.
Zdejší porcelánku založil v roce 1710 saský král August Silný a byla to první evropská manufaktura na porcelán. Jak poznáte míšeňský porcelán? Podle nezaměnitelné a typické značky v podobě dvou zkřížených mečů. - See more at: http://www.region-ceskesvycarsko.cz/turisticke-zajimavosti/muzea-a-galerie/statni-porcelanka-misen-/#sthash.lH7pejBA.dpuf

 ( malá radost a vzpomínka na velikonoce )
 
...tipy na parkování: řeší se to všude - za kolik, na jak dlouho, jestli je zdarma...
...my jsme využili tyto možnosti
 - blízko u muzea a zdarma : u silnice naproti  supermarketu, vedle je teče potok
- za 2EUR na celý den: velké parkoviště u vlakového nádraží, neminete to, je to spojené s místním shopping centrem
 ... zde je příspěvek o Míšni z minulého léta...

a aktuálně následuje atmosféra z velikonoční soboty, zas trochu jinak...















Přeji všem krásné jaro a příjemné výletování. Mějte se co nejlépe.
 S láskou Markéta

Žádné komentáře:

Okomentovat